Overheid en stemmers stellen de economie boven atomen – Japan heropent de weg naar kernenergie.

japan_nuclearSlechts drie jaar na de rampzalige smelting van drie reactoren in Fukushima onderneemt Japan stappen om de nucleaire droom nieuw leven in te blazen. Een plan om een aantal van de 48 stof vergarende kernreactoren te heractiveren is inmiddels van start gegaan. Honderden technici van energiebedrijven verblijven inmiddels in hotels in Tokio, in de hoop dat Japan’s nieuwe nucleaire waakhond NRA (Nuclear Regulation Authority) akkoord zal gaan met de nieuwe veiligheidsvoorschriften. Op 25 februari publiceerde de Japanse overheid een plan om de productie van kernenergie van nieuwe adem te voorzien. Dit is een fikse kentering ten opzichte van het plan uit 2012 dat als doel had om kernenergie volledig links te laten liggen.

Deze ommekeer is te verklaren vanuit de almaar stijgende kosten die het niet gebruiken van de kernreactoren met zich meebrengen. Eén voor één werden vrijwel alle reactoren in 2011-2012 gesloten. De energiemaatschappijen zetten vervolgens conventionele stroomvoorzieningen op om de verloren energie te compenseren. De kosten van het importeren van meer en meer olie, kool, en gas bleven echter stijgen, en dat terwijl de yen er niet best voorstond. Als de nucleaire voorzieningen in ongebruik blijven zal premier Shinzo Abe’s economische hervormingsprogramma zich in onrustig vaarwater kunnen bevinden.

De NRA besluit deze maand welke reactoren als eerste opnieuw opgestart worden. De modernste reactoren, en degene die zich verst van de pacifische kust bevinden (en dus de minste kans hebben om getroffen te worden door tsunami’s), staan bovenaan de lijst. Ze zouden zelfs vanaf de zomer al opnieuw in werking gesteld kunnen worden. De belangrijkste kandidaat is de fabriek in Oi, aan de Japanse westkust. Twee van de vier reactoren aldaar werden in de zomer van 2012 ook al herstart, maar werden vervolgens in september van 2013 weer gesloten.

Het aanzetten van de allereerste reactor zal het lastigste zijn. Wanneer de NRA het startstein echter zal lossen zullen lokale overheden,  met kernreactoren in hun kiesdistricten, geen tijd verspillen. Deze overheden hebben sinds de sluitingen moeten afzien van de substantiële subsidies die nucleaire instanties aan hen verstrekten.

De toekomstplannen op de lange termijn zijn minder duidelijk. Gezien de tamelijk verouderde staat waarin de reactoren zich nu bevinden dienen er spoedig nieuwe opgezet te worden. Met dit detail heeft het nieuwe energieprogramma van de overheid echter geen rekening mee gehouden. De overheid heeft drie reactoren, waarvan de bouw reeds in maart van 2011 was begonnen, toestemming gegeven om het project af te ronden. Tot een poosje geleden was dit absoluut ondenkbaar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s