Rusland & China: een olie koppel gemaakt in de hemel?

Russia_China_LocatorChina is akkoord gegaan met een contract voor hogere olieleveringen die komen van de wereld’s grootste olie exporteur, Rusland.

Ondanks een vorige overeenkomst van 300,000 vaten per dag die verscheept worden naar het Aziatische land, heeft Rusland nu een overeenkomst van maar liefst 700,000 vaten per dag. In de volgende 25 jaren, schatten experten dat de olie-export van Rusland naar China meer dan 700 miljoen ton zal bedragen. China gaf aan de Russische oliemaatschappijen 25 biljoen dollar in 2010 om een pijpleiding te maken die rechtstreeks van Siberië naar China gaat, en deze pijpleiding zal nu nog meer olie naar zijn bestemming brengen.

De belangrijkste Russische olievelden, de meest winstgevende werden opgestart tussen 1970 en 1980, produceren momenteel lagere hoeveelheden olie. Als je weet dat de best producerende velden in de Yuganskneftegaz reserve, die vroeger eigendom waren van de Yukos Oil Company, al meer dan 3 decennia olie produceren, moet Rusland uitbreiden richting de Noordpool en Oost-Siberië om nieuwe olievoorraden te vinden.

Het potentieel van de Oost-Siberische bronnen heeft de interesse van China aangewakkerd. Zij investeren nu mee in Russische oliemaatschappijen. De China National Petroleum Corp. heeft een gezamenlijk onderzoek aangekondigd. China heeft ook interesse getoond in het steunen van de Russische exploratie van de Noordpool. Alhoewel de natie geen jurisdictie heeft over het Noordpoolgebied, heeft het Rusland nog eens 60 biljoen dollar gegeven om nieuwe bronnen te creëren en om ander olievelden in de regio uit te breiden.

Toekomstige plannen van het partnerschap zijn onder andere de steun van Chinese bedrijven om infrastructuur te maken langs de Russische kust die het dichtst bij de Noordpoolcirkel ligt. Nieuwe havens worden gebouwd zodat van hieruit de ijsbrekers kunnen vertrekken, zodat de olieproductie snel kan beginnen.

De Oostelijke markt is zeer belangrijk voor Rusland en deze zou veel inkomsten moeten genereren voor een lange tijd, dankzij de toenemende vraag voor olie en de potentiële oliebronnen van de Noordpool die 20% van de volledige wereldreserve bedragen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s