Iran mag terug olie verkopen aan de EU-landen

iran-oil-tanker.gi.topIran krijgt al enkele jaren sancties opgelegd van verschillende landen,  maar de Verenigde Staten heeft sinds kort toestemming gegeven aan Nederland, België en nog acht andere landen om olie te kopen van Iran. Zij mogen dit gedurende een half jaar doen en daarna worden de sancties terug in acht genomen.

Dankzij deze ontheffing kunnen ze nu voor een half jaar weer importeren vanuit Iran, dit was gedurende een jaar al niet meer mogelijk door allerlei sancties.

Nederland en België zijn niet de eerste landen die al een vrijstelling kregen. Een tijd geleden kreeg Japan en andere Aziatische landen al een vrijstelling, omdat zij economisch zeer afhankelijk zijn van de olie in Iran. Al deze landen krijgen deze ontheffing op voorwaarde dat deze landen niet meer zo veel zullen importeren uit Iran. Ze moeten hun import uit Iran dus drastisch verminderen.

Echter is Iran wel één van de grootste olieproducenten ter wereld.Sinds 2011 is de olie-export van Iran al gedaalt met 58 procent. En Iran kan zeer moeilijk beschikken over het verdiende geld, omdat zij niet aan buitenlandse rekeningen kunnen. Dit is een onderdeel van de financiële sancties.

Echter volgens verschillende bronnen vindt Iran andere manieren om al deze sancties te omzielen. Het Europese Gerechtshof heeft vorige maand ook beslist dat de strafsancties tegen 8 verschillende Iraanse banken en bedrijven niet geldig zijn, omdat er geen bewijzen zijn voor hun aandeel in het Iraanse kernprogramma. Hierdoor kunnen zij wel aan buitenlandse rekeningen en is Iran weer verzekerd van extra inkomsten.

De VS reageerde al zeer teleurgesteld over deze uitspraak en plant nieuwe sancties tegen Iran.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s