In Nederland moet men meer investeren in de gasindustrie

In Nederland moet men meer investeren in de gasindustrieVolgens rapporten van de EBN – die als staatsdeelneming zicht mengt in de kleinere velden (land en zee) van Nederland – kan er nog meer dan 600 miljard m3 aan gas worden ontgonnen in Nederland. (het grote veld van Slochteren is niet meegerekend in dit aantal) Als we op dit niveau blijven produceren, dat wil zeggen 30 miljard m3 elk jaar, kunnen we dus nog meer dan 20 jaar produceren. (1 miljard m3 is goed voor 700.000 gezinnen)

Echter wordt gas opsporen en produceren in Nederland steeds moeilijker. Men kan de gasvelden minder goed vinden, en de productietechnieken worden ook moeilijker. Dat wil zeggen dat indien we blijven boren op het huidige niveau, de productie van gas naar beneden zal gaan van 30 miljard m3 in 2012 naar minder dan 10 miljard m3 in 2030. De vorige 4 jaar lag de jaarlijkse productie van de kleinere velden rond de 40 miljard m3. Dat is zo’n 36% van de volledige gasproductie in Nederland.

EBN heeft de ambitie om het huidige niveau van produceren uit kleinere velden in Nederland te handhaven tot 2030. Om aan dit doel te voldoen, zullen de jaarlijkse investeringen moeten verhoogd worden van 1.1 miljard euro naar 1.4 miljard euro in 2020. Dus tot 2030, zal er nog minimum 20 miljard euro moeten geïnvesteerd worden in de Nederlandse gasindustrie.

EBN vindt dat er in Nederland nog steeds een goed investeringsklimaat is voor activiteiten in de gas-en olie bedrijven.

Over de olieproductie wordt er in het rapport ook gesproken. Door de hogere olieprijzen zijn er meer mogelijkheden in deze sector. Sinds vorig jaar wordt het Schoonebeek olieveld terug in gebruik genomen, het heeft 15 jaar stil gelegen. Dit veld producteert ongeveer 1.8 miljoen vaten olie op jaarbasis. Na de implementatie van nieuwe technieken zou dit aantal nog gevoelig kunnen worden opgedreven. De volgende 25 jaar zouden ze uit dit olieveld dan 100 tot 120 olievaten moeten kunnen pompen.

Een ander veld dat pas in gebruik is, is het P15-Rijn veld dat ongeveer 1200 vaten per dag produceert.

Samen leveren zij ongeveer 0.01 procent van de wereldproductie in 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s